Якими є наслідки російського теракту на Каховській ГЕС для дикої природи?

Ми розглядаємо наслідки підриву греблі Каховської ГЕС лише для дикої природи, хоча цілком усвідомлюємо, що крім екологічних, є також не менш важливі наслідки для економіки.

Детальніше

Зруйнувати те, що працює: як законопроєкт 9136 сприятиме знищенню заповідних територій?

Ухвалення законопроекту 9316 у нинішній редакції відкриє скриньку Пандори, призведе до дерибану заповідних територій. Краще, що можуть зробити депутати, усунути з нього всі ці норми.

Детальніше

Науковці закликають Міндовкілля заборонити висаджувати інвазійні дерева: чому це необхідно?

Уже давно час відмовитися від застарілих радянських уявлень про висадку дерев та їхню цінність. Міністерство захисту довкілля має прекрасний шанс заборонити створювати нові ліси з інвазійних дерев, таких як робінія, гледичія чи червоний дуб.

Детальніше

Відбулася евакуація унікального гербарію, який понад 50 років збирали науковці Херсонського державного університету!

А за 2 дні після того, як гербарій вивезли, відбулося друге влучення снарядами біля університету. Один з прильотів був саме біля місця, де зберігалися гербарні зразки для перевантаження.

Детальніше

Збереження наукових даних під час війни: як це можливо і чому це важливо?

Члени UNCG шукають можливості отримати додаткову підтримку для українських науковців. Збереження даних досліджень дозволить Україні зберегти напрацювання багаторічних польових досліджень і тим самим зберегти наукову основу для використання та розвитку України у післявоєнний період.

Детальніше

Захищаючись від ЗСУ, росіяни руйнують заповідники

Російські війська розпочали будівництво потужного укріпрайону вздовж лівобережної частини Херсонської області в Україні. Приблизну схему “ліній оборони” (Map of the russian defense lines being built on the right bank of the dnieper 05.11.2022) опублікував канал @COUPSURE в твіттер. Аналіз супутникових знімків підтверджує таке розташування “ліній оборони” росіян. Ця новина має не лише військове але й…

Детальніше

Великий план перетворення природи: як за радянського союзу знищувалася природа України?

Міф про турботу про довкілля в СРСР завжди починається, як і багато інших: «А вот в наше врємя…». Однак навіть невеличкий аналіз реалізації масштабної кампації з перетворення природи вщент розбиває стереотип про бережливе ставлення до природи в радянському союзі.

Детальніше

Звернення громадських організацій для відправки законопроекту №8058 на доопрацювання!

Ми, представники понад 20 громадських організацій та ініціатив, наголошуємо на неможливості ухвалення Верховною Радою України законопроєкту №8058 у нинішній редакції та необхідності його направлення на доопрацювання.

Детальніше

Чи будуть басейни річок роз’єднані війною?

Після відновлення контролю України над всіма її землями, співпраця в частині транскордонних вод з її північно-східними сусідами буде неминуча. Інакше всі їхні проблеми “перепливуть” кордон і стануть лихом вже для України.

Детальніше

Ґрунтовий вуглець у лісах: як зберегти, а не вивільнити?

Як показують результати досліджень, монокультурні ліси мають значно нижчий рівень накопичення ґрунтового вуглецю в порівнянні з лісами, де зростають дерева різних видів. Це пояснюється тим, що різні дерева накопичують вуглець різними способами.

Детальніше

Заповідний і прикордонний статус земель в Україні: чи можна поєднати?

Питання будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік і комунікацій в межах природно-заповідного фонду можна врегулювати шляхом встановлення особливого режиму цих територій, встановлення права земельного сервітуту на окремі ділянки, розроблення чіткого алгоритму співпраці між державними органами влади та підпорядкованим їм організаціям.

Детальніше

З 24 лютого в зоні відчуження вигоріло понад 22000 га: наслідки окупації продовжують завдавати шкоди довкіллю

Вже зараз масштабність пожеж є однією з найвищих за всю історію зони відчуження (більші пожежі спостерігались тільки у 2020 році та поряд з іншими чинниками були спричинені аномальними погодними умовами), що показує наскільки серйозної шкоди завдають воєнні дії довкіллю та наскільки довготривалими можуть бути наслідки війни на прикладі лише пожеж.

Детальніше

Звернення до Президента України “Про долю і роль української дикої природи після завершення війни”

Наша організація, що об’єднує велику кількість професійних науковців-біологів, географів та екологів, готова забезпечити цю ідею науковим наповненням та обґрунтувати створення великих національних парків на сході та півдні України, загальною площею до 1 мільйона гектарів.

Детальніше

Післявоєнна доля світових нацпарків: збереження з користю для людей, держави та природи

Природоохоронний потенціал України потужний і перспективний. У час, коли світ готовий підтримувати нашу державу, як ніколи, наше завдання – зробити все, аби використати цю підтримку з максимальною користю – для людей, держави та природи.

Детальніше

Луганський сором: Міндовкілля запланувало нищити природу під виглядом її “відновлення”

Понад 20 українських та європейських НУО звернулися до високопосадовців ЄС з пропозицією фінансувати Україну виключно за умови впровадження ряду надважливих реформ в сфері охорони природи.

Детальніше

Як контролювати незаконні оранки у період воєнного стану?

Поки сили оборони України стримують ворога, а громадянське суспільство займається фіксацією злочинів росії та лобіюванням надання Україні статуса кандидата в члени ЄС – окремі нечисті на руку ділки під шумок продовжують порушувати природоохоронне законодавство України.

Детальніше

Чи відновлювати Оскільське водосховище після завершення війни?

Окрім безперечно важливих комунікаційної та економічної функцій позбутися греблі насамперед означає повернути у природне місцеперебування десятки представників рослинного та тваринного світу.

Детальніше

Зелена відбудова України: Позиція громадськості

Для довгострокового планування та нового капітального будівництва ми маємо думати не лише про вартість проєктів станом на сьогодні, але й про їхню довгострокову ефективність та повну ціну з баченням на майбутнє.

Детальніше

WWF International та інші міжнародні екологічні НУО ігнорують війну в Україні. В чому тут проблема?

“Аполітична” позиція великих міжнародних НУО на кшталт WWF лише доводить їхню імпотентність, їхню нездатність швидко та ефективно реагувати на глобальні виклики.

Детальніше

Природно-заповідний фонд як основа збереження природи громади

Рішення про погодження заказників приймаються громадами з метою збереження природи, рідкісних видів рослин та тварин, унікальних ландшафтів, водних ресурсів, але поряд з тим – і для добробуту громадян: адже повне знищення природи означає остаточне перетворення території громади в аграрну пустелю.

Детальніше

Як “масштабне заліснення” від Зеленського призведе до масштабного опустелювання

Нова ініціатива з «масштабним залісенням» повністю знищить все те, що має охоронятись і, головне, примножуватись згідно з уже існуючими міжнародними і національними рішеннями щодо охорони природи і боротьби зі змінами клімату.

Детальніше

Як “легковажні” рішення Веселинівської ОТГ можуть знищити “Райдолинський степ”?

На лист Веселинівська ОТГ повідомила, що рішення щодо надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у приватну власність були прийняті ще до погодження заказника й запропонували розробляти проект землеустрою заказника виключивши дані ділянки.

Детальніше

Консультація: як зупинити продаж природи на земельних аукціонах?

До нас регулярно звертаються місцеві мешканці та активісти з проханням чим допомогти у боротьбі з оранками і як перевіряти чи не продадуть луки, пасовища, сіножаті та степи під оранку. Тому ми вирішили зробити ілюстровану покрокову інструкцію і поділитись нею з вами.

Детальніше

Зі злочинами проти довкілля вирішили боротись шляхом їх узаконення?

Сподіваємось, що в Президента слова не розійдуться зі справою і правки, підготовані до законопроекту №2194 депутатами «Слуги Народу» з екологічного комітету, будуть підтримані в залі, а у випадку їх не підтримання закон буде відхилений.

Детальніше

То хто ж таки маніпулює? Відповідаємо на критику аграрних лобістів

Ніхто не ставить під сумнів необхідність децентралізації і наведення ладу в земельній сфері – до Держгеокадастру у природоохоронців теж безліч претензій. Але робити це шляхом знищення природи неправильно, і саме тому законопроект №2194 потребує суттєвого доопрацювання.

Детальніше

Екологічна катастрофа сьогодні: як бездіяльність влади веде до знищення «Долини Курганів»!

Курс на тотальне розорювання земель та задоволення інтересів аграрних баронів треба зупинити! Земельна політика держави мусить бути змінена, інакше майбутнє України буде дуже сумним…

Детальніше

Як екологічна інспекція покриває незаконні рубки: приклад Закарпаття

На практиці екоінспекція часто покриває незаконні рубки, замість того, аби з ними боротися. Як це відбувається? Ось два свіжих приклади з найбільш лісистої області України – Закарпатської.

Детальніше
Інноваційне лісівництво: Боярська ЛДС знищує заказники під Києвом!

Інноваційне лісівництво: Боярська ЛДС знищує заказники під Києвом!

З малопорушених ліси заказників «Дзвінківський» та «Жорнівський» перетворюються на типові деградовані внаслідок безглуздих рубок. Така ж ситуація спостерігається з десятками інших лісових заказників по всій Україні.

Детальніше
Європейський "запобіжник", що допоможе українцям не втратити дику природу

Європейський “запобіжник”, що допоможе українцям не втратити дику природу

Робота з підтримки законопроекту “Про території Смарагдової мережі” підтримана Міжнародним Фондом “Відродження” в рамках проекту «Імплементація європейського природоохоронного законодавства в Україні через розвиток Смарагдової мережі».

Детальніше

Сучасна історія заповідання в районі колишнього заповідника «Конча-Заспа»

З 1997 року розпочинається новітня історія заповідання земель «Конча-Заспи». До 2020 року на місці колишнього заповідника або поряд з ним було створено 8 нових територій природно-заповідного фонду, одна з яких на цей час ліквідована, а 7 залишаються чинними.

Детальніше

iNaturalist — інструмент пізнання природи у цифрову добу, для кожного

Коротка інструкція, покликана допомогти розпочати роботу зі збору даних з біорізноманіття за допомогою сервісу iNaturalist. Олег Прилуцький CC BY-NC, 2020 З доповненнями Дениса Давидова (Поради щодо фотографування та ін.) Платформа iNaturalist — один з найбільших у світі проєктів зі збору даних з біорізноманіття, підтримуваний National Geographic та California Academy of Science. Основною ідеєю проєкту є…

Детальніше